Автор: Хеба Фарук Махфуз, Вашингтон постМохамед бин Салман дойде на срещата едва

...
Автор: Хеба Фарук Махфуз, Вашингтон постМохамед бин Салман дойде на срещата едва
Коментари Харесай

The Washington Post: Саудитският принц накара Блинкен да чака цяла нощ за среща. Египет и Саудитска Арабия оказаха съпротива на американското ухажване

Автор: Хеба Фарук Махфуз,  " Вашингтон пост "

Мохамед бин Салман пристигна на срещата едвам сутринта, макар че тя трябваше да се състои вечерта.

„ В Рияд саудитският държател накара Блинкен да чака няколко часа за среща, която трябваше да се състои вечерта (събота), само че принцът се появи едвам на идната заран “, написа вестникът. По-рано сходен случай се случи при срещата сред саудитския принц и английския министър председател Уолъс. Тогава тя въобще не се състоя. 

Ето какво написа " Вашингтон пост ": В неделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се сблъска с твърдата опозиция на най-могъщите мощни фигури в арабския свят, пробвайки се да убеди египетския престолонаследник Абдел Фатах Ел-Сиси и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман да одобряват гледната точка на Вашингтон за спора сред Израел и Хамас, макар дълбоките обществени благосклонности към палестинската идея в съответните страни.

В Рияд саудитският държател накара Блинкен да чака няколко часа за среща, за която се предполагаше, че ще се състои вечерта, само че за която престолонаследникът се появи едвам на идната заран.
След като срещата почнала, Мохамед " подчертал " нуждата от преустановяване на военните интервенции, " които лишиха живота на почтени хора " - отпратка към израелската атака - и анулиране на " обсадата на Газа ", която остави палестинската територия без вода, електричество и гориво, съгласно саудитското обобщение на срещата.
Престолонаследникът също по този начин прикани за прекъсване на " актуалната ескалация " на спора, което е в директно несъгласие с политиката на Съединени американски щати, които поддържат Израел да преследва максималистичната си цел за премахване на Хамас.

Изтекъл в Държавния департамент меморандум, доказан от The Washington Post и оповестен за първи път от HuffPost, предизвестява американските дипломати да не употребяват изразите " деескалация/примирие ", " завършек на насилието/кръвопролитията " и " възобновяване на спокойствието ", защото тези думи не подхождат на актуалната политика на Съединени американски щати.

Саудитска Арабия, родното място на исляма и домът на двете му най-свещени места, е авторитетен фактор в оформянето на арабските показа за спора. Въпреки че Рияд цени ролята си на бранител на палестинците, той преглежда Хамас като фактор, който пречи на по-голямата районна интеграция, в това число флирта на престолонаследника с нормализирането на връзките с Израел. Но напъните да се убеди Рияд да осъди Хамас до момента се провалиха, а саудитското външно министерство осъди огромната бомбардировъчна акция на Израел в Газа, наричайки я нахлуване против " беззащитни цивилни ".

Ангажираността на Съединени американски щати с Египет се сблъсква с още повече трудности.

В събота представители на Съединени американски щати оповестиха, че са постигнали съглашение с Кайро за краткотрайно отваряне на границата сред Газа и Египет в Рафах за американски жители, които желаят да избягат от насилието и израелските бомбардировки. В резултат на това известие десетки от почти 500-600 палестински американци в Газа се втурнаха към границата, само че никой от тях не съумя да премине в Египет на фона на спорните забележки на американски и египетски чиновници по отношение на аргументите, заради които границата няма да бъде отворена още веднъж.

Граничният контролно-пропускателен пункт Рафах - единственият излаз, който не се управлява от Израел - също остава затворен за сериозни доставки на храна, вода, гориво и медикаменти, които групите за помощ и другарски страни, с координацията на Египет, се пробват да изпратят в Газа. Миналата седмица израелски въздушни удари повредиха пропускателния пункт, а Израел не пожела да се ангажира да не нанася удари по транспортни средства с помощи, които влизат в Газа, съобщи дипломатически чиновник пред The Post в събота, говорейки при изискване за анонимност, защото служителят не е акредитиран да разисква чувствителни договаряния.

" Египет даде доста материална поддръжка за хората в Газа и Рафах ще бъде отворен ", сподели Блинкен за диалозите си със Сиси по отношение на границата. " Заедно с Организация на обединените нации, с Египет, с Израел и с други страни вкарваме механизъм, посредством който да се обезпечи помощта и да стигне до хората, които се нуждаят от нея. "

В неделя президентът Байдън назначи някогашния дипломат Дейвид Сатърфийлд за началник на филантропичните старания на Съединените щати, свързани с спора. Планира се Сатърфийлд да дойде в Египет в понеделник, с цел да помогне за координирането на помощта за Газа, сподели Блинкен.

Съединените щати и Египет насочат разнообразни послания по отношение на самия спор.

По време на срещата с Блинкен в президентския замък в Кайро в неделя Сиси съобщи, че нападенията на Израел са надхвърлили " правото на самозащита " и са се трансформирали в " групово наказване ".

Египетският президент разяснява и неотдавнашните изявления на Блинкен в Израел, в които американският посланик се базира на личното си еврейско завещание, с цел да изясни разбирането си за потисничеството на евреите.

Блинкен се базира на еврейското си родословие в послание към опечалената израелска общност

" Вие казахте, че сте евреин, а аз съм египтянин, който е израснал до евреите в Египет ", сподели Сиси. " Те в никакъв случай не са били подлагани на каквато и да е форма на подтисничество или ориентиране към тях и в никакъв случай в нашия район не се е случвало евреите да бъдат обект на похищения в близката или остарялата история. "

Блинкен отговори на Сиси с думите: " Идвам като човек ", който е ужасяващ от жестокостите на Хамас.
Сиси, който е властнически водач, е подхванал строги ограничения против ислямистите в Египет. Въпреки това християнските църкви и религиозни водачи постоянно са обект на набези от страна на ислямски екстремисти - а в страната са останали единствено няколко египетски евреи. През 50-те и 60-те години на предишния век десетки хиляди евреи напущат Египет под натиска на държавното управление на Гамал Абдел Насър.

Макар че Сиси осъди нападенията на Хамас против израелци, той упрекна Израел, че е довел палестинците до обезсърчение, защото липсва прогрес в постигането на решение за две страни. След като по-рано в неделя Сиси се срещна със своя съвет за национална сигурност, неговата канцелария популяризира изказване, в което прикани за осъществяване на интернационална среща на върха, " с цел да се изследва бъдещето на палестинската идея ". Блинкен съобщи пред кореспонденти, че поддържа концепцията, само че " първо би трябвало да преминем през тази рецесия ".

Като единствената страна, която поддържа мощни връзки с Израел, Палестинската власт на Западния бряг и Хамас в Газа, Египет е бил основен събеседник по време на предходните прояви на принуждение. Кайро посредничи за прекратяването на огъня през май 2021 година, което постави завършек на 11-дневния изблик на принуждение сред Израел и Хамас, при който починаха над 250 души.

Макар че през последните години други участници от Близкия изток поеха по-активна роля в дипломацията към израелско-палестинския спор, географското състояние на Египет го прави незаместим състезател по въпроса, считат анализатори.

" Египет не може да бъде сменен поради границата му с Газа ", споделя Халед Елгинди, шеф на програмата по израелско-палестински въпроси към основания във Вашингтон Институт за Близкия изток. " Турците изиграха роля, катарците изиграха роля, само че те не са там, директно прилежащи... без Египет не може да се реализира нищо. "
Това въздействие е крайъгълен камък на причините в Кайро и във Вашингтон за продължаващото даване на 1,3 милиарда $ военна помощ на Съединени американски щати за Египет годишно, макар ужасните резултати на държавното управление на Сиси в региона на човешките права. Когато Байдън за пръв път встъпи в служба през 2021 година, обещавайки да сложи правата на индивида в центъра на външната си политика, двустранните връзки получиха по-хладен темперамент. Но когато Египет се намеси като медиатор в прекратяването на огъня сред Израел и Хамас през май същата година, Байдън му се обади два пъти за една седмица.

Египетската общност твърдо поддържа палестинската идея и упорства за решение на дългогодишния спор с присъединяване на две страни. Но Кайро, който е извънредно угрижен за вътрешната си сигурност, играе роля и в налагането на 16-годишната обсада на Израел на Газа - изключително откакто Сиси пое властта с боен прелом през 2013 година В първите години на своето президентство Сиси беше концентриран върху изкореняването на Мюсюлманското приятелство в Египет и виждаше Хамас, с неговата ислямистка ориентировка, като съдружник на Братството, споделя Елгинди. Войната сред Израел и Газа през 2014 година продължи със седмици частично тъй като Кайро " се бавеше " да накаже Хамас, добави той.

Отношенията сред Египет и Хамас са се затоплили ненапълно през последните години, споделя Елгинди, само че остават " мощно амбивалентни ".

Докато Израел продължава да бомбардира Газа, а пропалестинските митинги по света демонстрират гнева на арабската улица, Египет се пробва да бъде глас на спокойствието, призовавайки всички страни да понижат ескалацията и да разрешат на филантропичната помощ да влезе в Газа. Сиси и министърът на външните работи Самех Шукри започнаха дейна дипломатическа активност, като се обадиха на международните водачи и одобриха в Кайро висши дипломати от страни като Турция, Германия и Италия, с цел да предадат това обръщение.

" Египет е подготвен да впрегне всичките си благоприятни условия и старания за ходатайство ", съобщи Сиси в тирада пред възпитаниците на военната академия в четвъртък.

" Призовавам всички страни да повдигнат гласа на разсъдъка и мъдростта и да се придържат към най-високата степен на въздържание, като извадят цивилните жители, децата и дамите от кръга на бруталното възмездие и неотложно се върнат на пътя на договарянията ", сподели той.

Но египетските публични лица са безапелационни, че всеобщото пренасяне на палестинците в Египет не е алтернатива, като предизвестяват, че това може да значи завършек на палестинската фантазия за държавност.

Израелски военни водачи обществено приканиха Египет да одобри палестински цивилни в Синай. Кайро се притеснява, че в случай че това се случи, откакто боевете спрат, Израел няма да допусне палестинците назад в Газа, съобщи в петък някогашният египетски външен министър Мохамед ал-Ораби, който понастоящем ръководи обвързвания с държавното управление Египетски съвет за външни връзки.

" Може би ще приемем ранените, несъмнено, те ще бъдат лекувани в Египет ", сподели ал-Ораби. Ако граничният пункт бъде отворен още веднъж, " това ще бъде филантропичен достъп, това е всичко. Но не мисля, че ще имаме бежанци или разселени лица, които да идват от Газа ".

 

Инфо: " Вашингтон пост "

Превод: " Гласове "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР